Spelregels kubb in het Nederlands

Maak het jezelf makkelijker dan hoe ik het gedaan heb. Ga niet met een online woordenboek de regels van kubb uit het Zweeds vertalen naar het Nederlands. Zeker niet als later blijkt dat de spelregels in het Nederlands ook onderin de doos van je kubbspel blijken te zitten (zie: Verhalen). Maar lees ze gewoon hieronder.

Net als bij de maten van het kubbset, zitten er soms ook enkele verschillen in de spelregels die bij de verschillende kubbsets worden meegeleverd. Ook zitten er soms in bepaalde regio's of landen kleine verschillen in de spelregels. Maar dit zijn de officiële spelregels zoals ze op het WK, NK en andere toernooien gelden en zoals wij ze ook bijvoorbeeld op ons eigen KubbHW toernooi in de Hoeksche Waard hanteren.

De spelregels worden stap voor stap uitgelegd aan de hand van een voorbeeldspel. Bij elke stap hoort een afbeelding. Met de pijltjes kun je een stap vooruit of terug gaan. Na de laatste stap kun je ook een aantal spelregelvariaties en alternatieve spelregels lezen. Advies is om alle stappen te doorlopen, daarna weet je voldoende over de regels van kubb om het spel te kunnen gaan spelen.

Stap 1: Speelstukken   volgende stap

Voor het kubbspel heb je de onderstaande speelstukken nodig:

1 koning van 9x9 cm en 30 cm hoog
10 houtblokken (kubbs) van 7x7 cm en 15 cm hoog
6 werpstokken met een diameter van ongeveer 44 mm en een lengte van 30 cm
6 stokjes om het veld te markeren

Spelregels kubb downloaden
Bovenstaande spelregels zijn gebaseerd op die van het wereldkampioenschap kubb. Je kunt deze basis spelregels ook downloaden als PDF-bestand, zodat je het als boekje kunt uitprinten. De basis spelregels van het WK geven overigens niet voor alle spelsituaties uitkomst. Daarom kun je ook een uitbreiding op het spelregelboekje downloaden als PDF-bestand met toevoegingen en nadere uitleg. Hierin staat bij veel twijfelgevallen beschreven hoe te handelen.

Let op:
In februari 2017 heeft de organisatie van het WK Kubb enkele wijzigingen in de gedetailleerde spelregels doorgevoerd. Zie de vetgedrukte en onderstreepte regels bij de spelregels op de website van het WK Kubb. Deze zijn per 9 juni 2017 in ons boekje met de uitgebreide spelregels overgenomen.

Spelregelboekje KubbHW.nl
basisspelregels

(Per 11-06-2017 is er een uitgave 6.1)

Spelregelboekje KubbHW.nl
uitgebreide spelregels

(Per 11-06-2017 is er een uitgave 6.1)